субота, 11. децембар 2010.

simbol goluba


Golub - Simbol zivotnog duha,duse,prelaza iz jednog stanja ili sveta u drugi.
Predstavlja duh svetlosti,cednost,nevinost,blagost i mir.Posvecen je svim velikim majkama i nebeskim caricama. Simbolizuje zenstvenost i materinstvo.

U Egiptu - simbol nevinosti

U grcko-rimskoj tradiciji - simbol je ljubavi i  zivotne obnove.Atribut Zevsa koga su hranili golubovi.

U Starom Zavetu - golub je simbol jednostavnosti,bezazlenosti,nevinosti,krotkosti,prostodusnosti.

U hinduistickoj religiji - golubovi,kao i sove i gugutke,su glasnici boga mrtvih.

U hriscanstvu - predstavalja SVETI DUH,cistotu,nadahnutu misao,mir,krstenje,prizor blagovesti. Sedam darova Duhovih predstavlja se kao sedam golubova.

Golub sa masl. grancicom je simbol mira. Golub sa palminom grancicom je simbol pobede nad smrti.

Beli golub je spasena dusa,nasuprot crnom gavranu greha.

Par golubova je simbol supruzanske naklonjenosti i ljubavi.   ...Simbol je slika koja je u stanju da najblize oznaci nejasno    
                                       naslucivanu prirodu...
Ja sam golub dovoljno moćan da pobudim i podstaknem vašu aktivnost za dobrobit jednog jedinog cilja, a vi ste, isto tako, golubovi neophodni za ostvarivanje našeg zadatka. U ovom drugom dolasku više svesti, vaše uzorne grupe za mir nisu mnogobrojne, ali se povećavaju i osvetliće onaj put dugog mračnjaštva - put planetarne zaboravnosti i negativnih navika.

Na osnovu te iskre duhovnog impulsa, zablistaće ona unutrašnja iskra znanja u svakom čoveku. Za neke će to biti samo tračak svetlosti, ali će za druge to biti vrlo jasno kretanje. Nekima će to doneti takav preokret u životu da će do promena doći brzo, čak i sasvim radikalno. Mnogima će zahvaljujući duševnoj svesti biti potpuno jasno da ne mogu biti deo grupnih misli koje planetu vode putem razaranja.

Mir leti medu nama na krilima moćnog goluba i uskoro će i sleteti. On se ne privlači neprimetno poput jutarnje izmaglice. Golub sleće među vas nastojeći da iznađe mesto odakle će osvetliti i proglasiti istinsku nameru mira koja počiva u vašoj duši.

Mnogi medu vama govore o miru, pa ipak u vašim mislima i delima nema mesta da taj govor sazri. Takve reci su isprazne. Da li ste se usudili da od šupljeg drveta napravite most iznad bujice? Ili biste ipak nastojali da iznađete kakvo čvršće drvo da bi izdržalo vašu težinu? Slično tome, mnogi ljudi i organizacije tvrde da oni jesu za mir, ali većina njih ne izražava nikakvu konkretnu akciju, mada su pozvani da to učine. Njihova neaktivnost je ogroman gubitak za čitav život.  
Odlomak iz knjige "Silazak Goluba"


       
                                                     ... Zato danas zivot je, 
                                        neka bude sve sto golub nosi u sebe ...

Нема коментара:

Постави коментар